Vuoden museojulkaisu -finalistit: Tekniikan maa, Ainola, Nautinnon nälkä, Rut Bryk – Elämän taide ja Julkinen ja kätketty Suomi.
Vuoden museojulkaisu -finalistit: Tekniikan maa, Ainola, Nautinnon nälkä, Rut Bryk – Elämän taide ja Julkinen ja kätketty Suomi.

Vuoden museojulkaisu -kilpailun finaaliin viisi teosta

Suomen museoliitto ja Kansainvälisen museoneuvosto ICOM:n Suomen komitea järjestävät Vuoden museo – ja Vuoden museojulkaisu -kilpailut, joiden voittajat palkitaan Valtakunnallisten museopäivien museopalkintogaalassa Vaasassa 24. toukokuuta 2018.

Joka toinen vuosi järjestettävään Vuoden museojulkaisu -kilpailuun lähetettiin 21 teosta vuosilta 2015–2017. Kilpailun kriteereinä ovat: teoksen tietosisältö, esitystavan luettavuus, yleisilme ja graafinen toteutus, sisällön ja esitystavan innovatiivisuus sekä kohderyhmän tavoittaminen.

– Kilpailun taso oli erittäin kova. Raadilla oli miellyttävä tehtävä perehtyä monipuoliseen otokseen hyvin tehtyjä museojulkaisuja. Monien äänestysten ja kantaaottavien keskustelujen jälkeen päätimme nostaa nämä viisi erilaista teosta finaaliin, summaa raadin puheenjohtaja Maija Ekosaari.

Tietokirjasta taidekirjaan, novellikokoelmasta valokuvateokseen

Raati valitsi finaaliin viisi teosta: Ainolasäätiön Ainola, Suomen kansallismuseon Julkinen ja kätketty Suomi, Hotelli- ja ravintolamuseon Nautinnon nälkä, Espoon modernin taiteen museo EMMAn Rut Bryk – Elämän taide ja Tekniikan museon Tekniikan maa.

Teokset edustavat museojulkaisujen eri tyyppejä taidekirjasta tietokirjaan ja valokuvateoksesta novellikokoelmaan. Useimmat finalistikirjat keräsivät kiitosta upeasta ulkoasustaan, hienoista valokuvistaan sekä hyvin kirjoitetusta tekstistään. Teokset tuovat esille uutta tietoa ja näkökulmia, avaavat aihepiiriään yleistajuisesti laajalle yleisölle, kulkevat laadukkaina teoksina näyttelyn rinnalla ja toimivat myös itsenäisinä teoksina.

Vuoden museojulkaisu -palkintolautakunnassa ovat ICOM:n varapuheenjohtaja Maija Ekosaari, Museoviraston kehittämisjohtaja Pirjo Hamari, Museoliiton viestintäpäällikkö Nelli Korpi, Rauman kulttuurijohtaja Risto Kupari, Ylen toimittaja Teemu Laaksonen, Kuntaliiton erityisasiantuntija Johanna Selkee ja Serlachius-museoiden johtaja Pauli Sivonen.