Trollit ja trullit liikkeellä?
Trollit ja trullit liikkeellä?

Verkosta löytyy – vai löytyykö?

Ihana tämä tietoyhteiskunta! Netistä löytyy kaikki tieto vaivattomasti. Viestit sinkoilevat ystäville, tuttaville ja myös asiakkaille edullisesti ja alta aikayksikön. Puhelinluettelot ja kaikki muutkin yhteystiedot löytyvät vaivattomasti verkosta. Etanapostia tai edes puhelinyhteyksiä ei enää tarvita. Ja jotta yritykset säästyisivät asiakkaiden hankalilta puhelinjaarituksilta, ne julkaisevat verkossa mieluimmin vain verkko-osoitteensa. Siis verkossa. Kyllä!

Entä sitten, kun käy niin kuin tänään kävi: Verkkoyhteydet olivat poikki. Kaputt! Poikki mikä poikki. Pimeänä?

Tietokone kehotti sulkemaan laitteet ja avaamaan uudestaan. Kolmen sulkemisen ja uudelleenkäynnistämisen jälkeen oli pakko todeta, että pimeänä pysyi.

Mistä siis apu? Onko vika omissa laitteissa vai kaiken maailman kaapeleissa meren alla ja pellon ojissa? Pitäisi varmaan soittaa internetyhteyttä ylläpitävälle yritykselle ja kysyä, missä vika ja koska saan sen kiireisen asiakasviestin lähetettyä…? Muuta mahdollisuutta ei kai ole?!

Mutta, mutta… mistä löytyisi se puhelinnumero? Entiset puhelinluettelot on kannettu paperinkeräykseen jo vuosia sitten. Kaikki tietohan on nykyisin niin kätevästi netissä ja helposti saatavilla!

Onneksi tavallinen puhelinyhteys oli vielä voimissaan. Soitto toisen puhelinyhtiön asiakkaana olevalle tutulle auttoi. Hänen nettiyhteytensä vielä toimi ja hän löysi pienen etsiskelyn jälkeen asiakaspalvelun puhelinnumeron, vaikka samalla kehotettiinkin ottamaan yhteyttä internetin kautta (etsintä ei ollut ihan helppo, eihän puhelinyhtiö halua, että kukaan sinne soittaisi!).

Tuttu saneli puhelinnumeron. Ei kun soitto sinne! Olin varautunut pitkään jonotusaikaan, mutta tällä kertaa kaikki sujui kuin tanssi (tunnustan, olen ennenkin yrittänyt soittaa sinne ja roikkunut ”langoilla” kyllästymiseen asti): Metallinen ääni nimittäin ilmoitti, että nettiyhteyksissä on ongelmia koko Etelä-Suomen alueella.

Eivät toivottavasti ole naapurin trollit olleet liikkeellä näin pääsiäisen aikaan! Joka tapauksessa tämä päivä todisti taas kerran kuinka haavoittuvainen verkkojen varassa elävä nyky-yhteiskuntamme on. Paperilla parempi!

Teksti: Marja-Liisa Kinturi