Digiprintattua kangasta

Tekstiilien ja tapettien digitulostus kasvaa

Digitaalisesti suoraan tulostetun tekstiili- ja miksei sisustusmarkkinankin kasvu näkyy jo Suomessakin. Uusia tekstiilipainatukseen tarkoitettuja digitulostimia tulee markkinoille nyt koko ajan.

Asiasta alettiin innostua enemmän viime vuoden syksyllä. Asialla ovat kaupalliset painot, jotka hakevat uusia liiketoimintamahdollisuuksia suorasta tekstiilipainatuksesta sekä vanhat tekstiilituotteiden sublimaatiopainajat, joille vanha siirtokuvatulostus ei enää riitä lähinnä kuvien huonon kestävyyden takia.

– Sanoisin, että kysyntää on ollut fifty-fifty kummastakin ryhmästä meillä Suomessa, kertoo Ricohin Business Manager Petri Viitala.

Myös työnkulkuun uusia ratkaisuja

Suomessa ainakin Ricoh on esitellyt oman digitaalisen DTG (Direct to Garment) tekstiilitulostimen.

Myös Yhdysvaltojen Piilaaksosta tuleva EFI on mukana kilpailussa mm. uuden työnkulkuratkaisunsa kanssa. Sen tarkoituksena on tehostaa suunnittelua ja värinhallintaa.

Tulostimeksi tarjotaan sopivaa laitetta EFI Reggiani -tuoteperheestä. Uusi ratkaisu esiteltiin taannoin ShanghaiText-messuilla Kiinassa.

Toisaalta esimerkiksi Ricoh on tuonut markkinoille puolen vuoden sisällä kolme tekstiilitulostinta, kaksi isoa ja yhden pienemmän. Isommat Ri 3000- ja Ri 6000 -mallit tulivat markkinoille viime syksynä, ja pieni Ri 100 tekee saman vielä kuluvan kevään aikana.

Viitalan mukaan Ricohin tekstiilitulostinten sarjassa laitteiden ominaisuudet monipuolistuvat.

– Näillä malleilla pystymme vastaamaan suurimman ostajaryhmän toiveisiin.

Lue koko artikkeli 9. helmikuuta ilmestyvästä Julkaisija-lehdestä 1/2018.