Kapeasti kohdennettu valtion uutistuki on erittäin ongelmallinen

Hallituksen päätös kohdentaa valtion tukea kapeasti vain yhdelle mediakanavalle on erittäin ongelmallinen ratkaisu, varoittaa Medialiiton hallituksen puheenjohtaja Vesa-Pekka Kangaskorpi.

Hallitus esittää lisäbudjetissa miljoonan euron tukea yleisen edun tv-kanavien uutis- ja ajankohtaistoiminnan tukemiseen. Lisäksi tarkoitukseen voidaan ohjata median innovaatiotuesta jääneitä rahoja.

Päätös perustuu kansanedustaja Harry Harkimon työryhmän ehdotukseen. Sen mukaiset ohjelmistokriteerit täyttää vain MTV3.

– Näin valikoiva valtiontuki tuskin vastaa EU:n valtiontukisäännösten vaatimuksia. Tällainen tukimalli sopii hyvin huonosti monikanavaiseen mediakilpailuun. Kyse ei ole myöskään niin korvaamattomasta palvelusta markkinoilla, että valtion olisi syytä ostaa sitä yksityiseltä yritykseltä julkisella palveluvelvoitteella, Kangaskorpi perustelee.

– Hallitus on juuri päättänyt käynnistää laajan mediapoliittisen ohjelman tekemisen, jossa katsotaan media-alaa kokonaisuutena. Sen hyvä tavoite on varmistaa suomalaisen median monimuotoisuus. Siihen nähden tämä yksittäinen pisteratkaisu on todella ristiriitainen ja hämmennystä herättävä, toteaa Medialiiton toimitusjohtaja Jukka Holmberg.