Jakeluyhtiö Suomi epäilee Postin käyttävän markkina-asemaansa väärin

Jakeluyhtiö Suomi on tiistaina 19.12.2017 pyytänyt Kilpailu- ja kuluttajavirastoa tutkimaan, rikkooko Posti voimassa olevia kilpailusääntöjä jakelumarkkinalla. Jakeluyhtiö Suomi epäilee Postin noudattavan kilpailua eliminoivaa strategiaa, jolla se pyrkii sitomaan asiakkaansa käyttämään pelkästään omia palveluitaan juuri avautumassa olevalla posti- ja jakelumarkkinalla.

Suomalaisten lehtitalojen omistaman Jakeluyhtiö Suomen näkemyksen mukaan Postilla on määräävä markkina-asema ainakin kirjeiden jakelussa, lehtien päiväjakelussa sekä osoitteellisessa suorajakelussa valtakunnallisesti.

Erityisesti epäilys kohdistuu siihen, että Posti pyrkii hinnoittelu- ja toimintamallimuutoksillaan rajoittamaan asiakkaan valinnanvapautta ja sitä kautta eliminoimaan kilpailua. Postilla on lisäksi hallussaan tuotannontekijöitä, kuten esimerkiksi postilokerojärjestelmä, johon kilpailijoilla ei tällä hetkellä ole pääsyä.

– Juuri avautumassa olevalla postimarkkinalla on tärkeää, että valintamahdollisuus on aidosti asiakkaan käsissä. Haluamme tällä toimenpidepyynnöllä varmistaa, että posti- ja jakelumarkkina kehittyy oikeaan suuntaan, ja maksavilla asiakkailla on vapaus valita jakelukumppaninsa, Jakeluyhtiö Suomen toimitusjohtaja Marko Toivari sanoo.