Johtaja Vesa Hiltunen Kirjapaino Bookcover Oy.
Johtaja Vesa Hiltunen Kirjapaino Bookcover Oy.

Graafisen alan alihankintakulttuurista ja ajatuksia ennustamisesta

Kuusi seitsemän vuotta sitten pöydällä oli iso tilaus vakioasiakkaalta. Työ oli niin iso, ettei sitä mitenkään kannattanut tehdä omassa tuotannossa vaan edellisvuosien tapaan työ kannatti ilman muuta teettää alihankintana jossakin heatset-rotaatio-painossa. No, ei muuta kuin tarjouspyynnöt pariin kolmeen heatset-taloon. Valituksi tuli iso painotalo, jonka hinta oli sopiva ja aikataulu natsasi asiakkaan tarpeisiin. Homma tehtiin, laskut maksettiin ja kaikki olivat tyytyväisiä.

Kun tämä sama työ oli tehty jo useampana vuonna peräkkäin, aloimme ihmetellä seuraavana vuonna, että miksei asiakas puhu tästä luettelotyöstä mitään. Soitto asiakkaalle toi täystyrmäyksen, ”No, ne soitti sieltä painosta ja sanoivat, että painoivat luettelon viime vuonna ja haluavat tehdä meille siitä suoraan tarjouksen. Se tarjous oli niin paljon teidän viimevuotista edullisempi, että tilattiin työ sieltä”.

Yksi asia johtaa toiseen ja seurauksena oli, että lopulta menetimme tämän yksittäisen 75 000 euron arvoisen työn lisäksi yhden pitkäaikaisimmista asiakkaistamme kokonaan. Lasku alihankintatyön teettämisestä oli karmaiseva. Ei olisi kannattanut valita sitä halvinta ja lipevintä…

Mikä meni pieleen?

Alihankintaketjun tärkein sääntö ja perusta on luottamus. Ilman luottamusta ei ole mitään.

Itselläni meni pitkään päästä henkisesti tuon välistävedon yli, mutta tänään on mielessäni kristallinkirkkaana, että nykyisessä markkinatilanteessa ei graafisella alalla voi menestyä muutoin kuin osana alihankintaketjua. Ketjua, jossa itse keskityt siihen mitä osaat parhaiten, teettäen loput järkevästi luotettavilla kumppaneilla. Mitä tämä sitten tarkalleen ottaen tarkoittaa kunkin toimijan osalta, vaihtelee suuresti. Tosiasia kuitenkin on, että yksin ei pärjää.

Nyt kun oma yhtiö Bookcover tarjoaa muille painoille kirjansidontapalveluja, hyödyntää paino- ja muita palveluja ketjussa toiseen suuntaan sekä keskittyy omiin vahvuuksiinsa, voi ensimmäisen kerran pitkään aikaan varovasti todeta, ettei graafinen ala sittenkään ole niin kovin huono vaihtoehto. Hyvää tulevaisuutta on meillekin varattuna, vaikka helpot ajat ovatkin takana.

On tietysti aiheellista huomata, että olemme vielä kaukana metalliteollisuudesta, jonka menestys on jo vuosikymmeniä perustunut kattaviin alihankintaketjuihin. Siellä alihankintaketjut pelaavat ja luottamus toimii. – Miksi se ei toimisi myös meillä graafisella alalla?

Tulevaisuuden ennustamisesta

90-luvun alkupuoliskolla TKK Graafisen tekniikan professori Pirkko Oittinen totesi eräällä luennolla, että Helsingin Sanomat tuskin hankkii enää uutta offsetrotaatiota vanhan koneen tilalle. Mustesuihkuteknologia on niin vahvasti tulossa, että uusi kone toimii todennäköisesti sitä hyödyntäen.

No, pieleen meni. Uusi offsetrotaatio asennettiin Sanomalaan 2000-luvun alkuvuosina. Totuuden siemen tuossa professorin toteamuksessa kuitenkin oli. Tulevaisuuden ennustaminen on vaikeaa, ellei peräti mahdotonta, mutta viisaat osuvat välillä oikeaan vaikka vuosikymmenet menisivätkin vähän pieleen. 90-luvulla graafisen tekniikan laitoksella panostettiin voimakkaasti mustesuihkuteknologian tutkimiseen ja ilmeisesti tutkimuksesta saatiin hyviä tuloksiakin. Itse pidin tuota silloin aivan näpertelynä enkä ymmärtänyt asian tärkeyttä. Nyt yli kaksi vuosikymmentä myöhemmin me kaikki tiedämme mustesuihkuteknologian tuomat mahdollisuudet ja ensimmäiset toimivat painokoneet ovat täällä Suomessakin. Aikaa uuden teknologian kypsymiseen tuotantovaiheeseen meni paljon kauemmin kuin monet olisivat toivoneet. Markkinat ympärillämme ovat sen sijaan muuttuneet nopeammin kuin ehkä kukaan meistä olisi toivonut.

Artikkelin kirjoittaja Vesa Hiltunen on toisen polven, painovärin tuoksussa ja paperipölyssä kasvanut kirjapainomies. Hän työskentelee johtajana Kirjapaino Bookcover Oy:ssä, joka tarjoaa laajasti kirjapainopalveluja niiden tarvitsijoille sekä kirjansidontapalveluja toisille painotaloille. Bookcover kustantaa ja julkaisee vuosittain myös koko joukon romaaneja.