Cyril Drouet
Cyril Drouet

Better with Less -pakkaussuunnittelukilpailu käynnistyi

Maailmassa kulutetaan miljardeja pakkauksia päivittäin, ja määrä kasvaa. Better with Less – Design Challenge haastaa pakkaussuunnittelijat kehittämään yhä ympäristöystävällisempiä ja toimivampia pakkausratkaisuja arjesta tutuille päivittäistavaroille. Kilpailun tuomaristossa nähdään kansainvälinen joukko pakkausdesignin asiantuntijoita.

Better with Less – Design Challenge käynnistyi 6.11.2017. Metsä Boardin järjestämällä kansainvälisellä pakkaussuunnittelukilpailulla etsitään uudenlaisia pakkausratkaisuja maailman yleisimmille ja nopeimmin kasvaville kuluttajapakkauksille.

Maailmassa kulutetaan miljardeja pakkauksia päivittäin ja väestönkasvun myötä pakkausten määrä kasvaa edelleen. Pakkauksissa käytetyn muovin suuri määrä on kansainvälinen huolenaihe, sillä tutkimusten mukaan muovijätettä päätyy meriin vuosittain maailmassa noin yhdeksän miljoonaa tonnia.

Pakkausten rooli tuotteiden suojaamisessa ja markkinoimisessa on jatkossakin tärkeä, mutta kulutuksen lisääntyessä on yhä tärkeämpää löytää ympäristön kannalta entistä parempia pakkausratkaisuja, jotka mahdollistavat uusiutuvien, ei-fossiilispohjaisten materiaalien ja resurssien järkevämmän käytön. Pakkausten suunnittelijoilla on tässä ratkaiseva rooli. Ympäristövaikutuksia voi vähentää esimerkiksi keventämällä pakkauksia, käyttämällä uusiutuvista raaka-aineista tehtyjä materiaaleja ja helpottamalla pakkausten kierrätystä.

– Designratkaisulla voi olla suuri vaikutus ympäristöön. On tärkeää pohtia uusia ratkaisuja ja ajatella tulevia sukupolvia – miten voimme luoda parempia kuluttajakokemuksia pienemmillä ympäristövaikutuksilla. Tällä kilpailulla pyrimme maailmanlaajuisesti edistämään luovaa, ympäristövaikutuksia keventävää pakkaussuunnittelua, Metsä Boardin Design & Innovation Director, tuomariston puheenjohtaja ja jäsen Cyril Drouet kertoo.

Kilpailussa on kansainvälinen tuomaristo – joukko tunnettuja pakkausdesignin asiantuntijoita:

Terri Goldstein, brändityön ja pakkausdesignin ammattilainen. Peter Désilets, strategi ja kestävää kehitystä tukevan pakkaussuunnittelun puolestapuhuja. Marianne Rosner Klimchuk, pakkausdesignin asiantuntija ja Fashion Institute of Technology -oppilaitoksen Communication Design Pathways -osaston puheenjohtaja. Lars G. Wallentin, maailman johtavien brändien kanssa työskennellyt pakkaussuunnittelija sekä John B. Mahaffie, tulevaisuuden pakkausratkaisuihin perehtynyt tulevaisuudentutkija.

Pakkaussuunnittelukilpailu on käynnissä 6.11.2017–31.3.2018 osoitteessa: http://www.betterwithless.org/. Uusia pakkausratkaisuja haetaan tyypillisimmille kuluttajapakkauksille, kuten esimerkiksi takeaway-ruoka-, verkkokauppa-, terveystuote-, kosmetiikka- ja kuivaruokapakkauksille.

Kilpailun pääpalkintona on 10 000 euroa. Kilpailu on avoin pakkaussuunnittelijoiden lisäksi myös opiskelijoille, ja yhtenä palkintona Metsä Board tarjoaa yhdelle opiskelijaosallistujalle työharjoittelun yhtiön pakkaussuunnittelutiimissä Shanghaissa. Finalistityöt ja voittajat julkistetaan keväällä 2018.

Sosiaalisessa mediassa kilpailua voi seurata tunnisteella #betterwithless.